sâmbătă, 30 aprilie 2011

Impresii despre curs

Cursul INTEL Teach a fost o provocare, un îndemn că se poate şi mai bine în învăţământul românesc, cu resursele actuale. A fost riguros organizat, desfăşurat într-o manieră atrăgătoare, cu secvenţe din filme, prezentări PPT care au constituit punctul de plecare în discuţiile noastre.
Deşi aplic de mult metoda proiectului, lucrul în echipă, fişe individualizate în funcţie de potenţialul elevilor (având în clasă copii cu CES), folosesc de foarte mulţi ani calculatorul la clasă, totuşi acest curs mi-a deschis noi orizonturi, mi-a consolidat informaţiile şi m-a învăţat cum să creez un blog şi să-l utilizez cât mai eficient, să combin cele mai bune practici pedagogice pentru o mai bună prestaţie didactică folosind tehnologiile moderne.
Elevii au fost foarte entuziasmaţi după prima activitate, au participat mult mai activ în cadrul orei şi şi-au manifestat intenţia de a forma un grup de acţiune eco. Reacţia lor a fost feedback-ul necesar pentru a derula mult mai multe proiecte şi la toate disciplinele.
Îi mulţumesc d-nei formator pentru maniera interesantă şi atractivă a acestui curs, pentru faptul că ne-a oferit posibilitatea de a preda-învăţa-evalua INTELigent.

,,Natura nepoluată"


Alexandra C.

,,O zi fără maşină"


Claudia S.

,,Pădure fără copaci"


Oana I.

Ştiu / Vreau să ştiu


Ştefan N. vrea să ştie cum se înmulţesc animalele pe cale de dispariţie şi doreşte să-şi formeze un grup de acţiune eco.

,,Omul şi natura" (secvenţă din prima activitate)


Miruna Z.

Evaluare intermediara

Consider ca materialele prezentate au fost punctuale, concise, si-au atins scopul. Am gestionat timpul alocat eficient, fara timpi morti.

Materialele colegilor au fost atractive, mi-au atras atentia mai ales cele care trateaza aceeasi tema ca si mine, dar toate, din toate disciplinele, au dovedit o munca asidua si preocuparea noastra de a aborda metoda proiectului, lucrul in echipa si utilizarea calculatorului cat mai mult si in mai multe situatii.

joi, 21 aprilie 2011

Întrebări şi reflecţii

1.1. Cum pot să-i ajut pe elevi să atingă competenţele specifice / obiectivele de referinţă şi să îşi dezvolte abilităţile necesare în secolul XXI prin metoda proiectului?
Metoda proiectului îi face pe copii să devină actorii propriei lor formări, să îşi folosească gândirea şi inteligenţa pentru a căuta, investiga, selecta ceea ce au nevoie pentru a realiza un produs reuşit. Proiectul este instruirea centrată pe elev care urmăreşte să atingă standardele de performanţă, obiectivele de referinţă din programă prin mai multe activităţi corelate şi care îi determină pe elevi să colaboreze, să comunice cu ceilalţi din echipă, să ia decizii ca în viaţa reală, să fie responsabili, să aibă iniţiativă, să fie creativi, să-şi folosească cunoştinţele din toate domeniile şi să rezolve problemele într-un timp stabilit.

1.2. Cum se pot utiliza proiectele pentru a îmbunătăţi procesul de învăţare al elevilor?
Elevii învaţă în ritmuri şi în stiluri diferite, de aceea proiectele facilitează însuşirea de cunoştinţe pentru fiecare copil în parte, deoarece oferă posibilitatea fiecăruia să-şi valorifice aptitudinile.

2.1. Cum pot întrebările-cheie ale curriculumului să susţină procesul de învăţare?
Întrebările-cheie îi provoacă pe elevi, îi fac curioşi, interesaţi de temă, implicaţi mult mai mult în rezolvarea problemei decât în cadrul unei ore tradiţionale de predare. Ei descoperă că aceste întrebări sunt valabile pentru mai multe discipline şi, văzând conexiunile dintre acestea, elevii devin motivaţi de propria formare.

2.2. Cum pot să planific evaluarea continuă centrată pe elev?
Evaluarea continuă centrată pe elev trebuie să cuprindă strategii multiple şi sarcini diferenţiate astfel încât fiecare copil să poată face faţă itemilor. Copiii trebuie implicaţi în evaluare pentru a conştientiza propria prestaţie.


3.1.Cum pot utiliza Internetul pentru a sprijini procesul meu de predare şi procesul de învăţare al elevilor ?
Cu ajutorul Internetului, atât eu, cât şi elevii mei ne putem documenta, informa pe anumite teme. Aceste informaţii trebuie verificate, selectate şi folosite astfel încât produsul finit să fie de bună calitate. În acelaşi timp, Internetul oferă elevilor şi cadrelor didactice posibilitatea de a comunica, de a interacţiona, de a schimba păreri referitoare la tema cercetată prin intermediul e-mail-ului, chat-ului, mesajelor, blog-ului.

3.2 Cum se poate asigura o utilizare responsabilă si corespunzătoare a Internetului?
Profesorul are obligaţia de a oferi elevilor săi numele site-urilor, adresele exacte unde copiii se pot documenta. Părinţii trebuie să-i controleze acasă, iar cadrele didactice la şcoală pentru a vedea dacă folosesc Internetul corespunzător sau să blocheze anumite site-uri şi să le explice ce este legal să facă.

4.1 Cum mă poate ajuta crearea unei aplicaţii din perspectiva elevului să îmi clarific aşteptările şi să îmi îmbunătăţesc proiectarea instruirii?
Crearea unei aplicaţii din perspectiva elevului mă ajută să îmi clarific aşteptările şi să îmi îmbunătăţesc proiectarea instruirii prin regândirea întrebărilor proiectului, prin demonstrarea înţelegerii cunoştinţelor, conceptelor pentru ca acestea să fie durabile.

4.2 Cum pot să mă asigur că elevii vor atinge obiectivele operaţionale prin activităţile din cadrul proiectului?
Învăţarea prin descoperire este întotdeauna plăcută, de aceea elevii vor fi atraşi, motivaţi şi vor atinge obiectivele operaţionale propuse prin realizarea unei lucrări practice.

5.1.Cum pot evalua învăţarea elevilor?
Voi evalua învăţarea elevilor prin probe iniţiale, continue, sumative astfel încât aceştia să poată face progres de la o etapă la alta. Voi administra chestionare, fişe de lucru, interviuri, voi verifica portofoliile, afişele, desenele, lucrările realizate. Voi stabili descriptorii de performanţă în concordanţă cu itemii propuşi, obiectivele operaţionale stabilite.

5.2.Cum pot implica elevii în procesul de evaluare?
Elevii se pot autoaprecia, îşi pot exprima propria opinie în legătură cu lucrările celorlalţi, pot participa la stabilirea criteriilor de evaluare. Îi voi pune tot timpul în situaţia de a reflecta la ce au învăţat ei sau chiar şi ceilalţi.

6.1.Cum îi pot ajuta pe elevi să-şi formeze automonia în gândire?
Provocându-i permanent prin întrebări inteligente, elevii îşi pot exprima uşor părerile, fără inhibiţii, fără teamă. Îi stimulez să fie curioşi, să pună întrebări, să ia decizii, să se autoevalueze pentru a descoperi singuri punctele tari şi slabe ale învăţării lor, să acţioneze singuri fără ajutor.

6.2.Cum pot susţine diversele nevoi de învăţare ale elevilor?
Cunoscând foarte bine elevii, le voi administra probe în funcţie de posibilităţile lor intelectuale, îi voi sprijini mai mult, alături de profesorul itinerant, pe cei cu deficienţe de învăţare şi voi căuta să îi provoc permanent pe cei talentaţi.

7.1.Cum pot promova o clasă centrată pe elev?
Provocările permanente, întrebările care solicită gândirea la un nivel superior, modalităţile diverse, atractive de predare-învăţare-evaluare transformă clasa benefic.

7.2.Cum pot folosi tehnologia pentru a susţine practicile mele de instruire?
Voi folosi programele Word, Publisher, PowerPoint şi Internet Explorer(mai mult pentru documentare pentru că elevii sunt în clasa a II-a).


Cursul INTEL Teach a fost o provocare, un imbold de a derula proiecte într-o altă manieră, mai riguroasă, cu mai multe modalităţi de realizare.